h

Veiliger fietsen dankzij SP Zuidhorn

14 april 2017

Veiliger fietsen dankzij SP Zuidhorn

Foto: J. Elout

De gemeente Zuidhorn heeft een nieuw verkeersveiligheidsplan. SP Zuidhorn heeft daar een flinke bijdrage aan geleverd. Dankzij een gezamenlijke actie met Aktie '68 (dorpsbelangen Kommerzijl) is veiligheid voor fietsers daarin een belangrijk onderdeel geworden. 

De gemeente heeft beloofd in te grijpen op alle buitenwegen waar geen fietspaden langs liggen. Momenteel is de snelheidslimiet daar 80 km/u. Dat wordt 60 km/u. SP-woordvoerder Elout: "Ongelofelijk dat dit nog niet zo is. In bijna alle omringende gemeenten mag je maximaal 60km/u op landweggetjes, maar zodra je onze gemeentegrens passeert mag je hier ineens overal 80km/u. We zijn dat keer op keer blijven aankaarten, want het is onveilig voor alle fietsers, jong of oud. Gelukkig wordt er nu wat aan gedaan." De gemeente geeft aan dat ze zich eerst willen focussen op enkele trajecten. Dat gaat Elout niet snel genoeg: "Wij vinden dat je in één keer de maatregel in de hele gemeente moet invoeren. Dat is duidelijker voor iedereen."

Ook zal er een "studie" worden gedaan naar enkele fietspaden. Van Niezijl naar Kommerzijl, van Kommerzijl naar Aalsum, en van Pieterzijl naar de Friesestraatweg. Een "studie" is voor belanghebbenden niet genoeg. Pieterzijlster Ilona Boekhorst, moeder van drie kinderen, is hier duidelijk over: "Er wordt al zo lang over een fietspad van Pieterzijl naar de Friesestraatweg gesproken, zodat onze kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Het is voor de gemeente nu tijd daarin actie te ondernemen. Kom dan niet aanzetten met 'een studie'. Wees gewoon stellig, maak daarvoor geld vrij en zeg: 'Dat fietspad gaat er komen!'"

Elout is het daarmee eens. "Het zou daarbij goed zijn als de gemeente zich activistischer opstelt. Nu moedigt de gemeente aan dat inwoners zelf met plannen komen. Dat is natuurlijk goed. Maar daarna verwacht de gemeente vaak ook dat inwoners zelf met belanghebbenden en landeigenaren gaan spreken. Als men er dan niet uitkomt, vervliegt het enthousiasme. Mooie plannen worden dan in de kiem gesmoort. Dat is enorm zonde!"

Het nieuwe verkeersplan moet nog wel goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Maar Elout kan zich niet voorstellen dat het wordt weggestemd. "Welke partij is er nu tegen verkeersveiligheid? We hopen ook dat de punten die tijdens de laatste inspreekavond zijn ingebracht nog worden meegenomen. Zoals de zorgen over het vele vrachtverkeer en sluipverkeer door de diverse dorpen, de fietsoversteek voor kinderen richting Electra, het hardrijdende verkeer op de Buitensingel in Oldehove en de aanschaf van extra snelheidssmileys.” 

Reactie toevoegen

U bent hier